"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

понеділок, 19 листопада 2012 р.

Українські ковбаси повні ненатуральних інгредієнтів - ЗМІ

Коментарі: дивись 52 шт.

Напиши свій коментар

 

Соя, крохмаль, кишкова паличка. Такі додаткові інгредієнти регулярно знаходять у ковбасі. Але дослідники не приховують, що це не повний перелік добавок. Оскільки не можуть визначити до десяти відсотків складу ковбаси. "Подробиці" продовжують цикл сюжетів про якість продуктів. Олеся Комарницька з'ясовувала, чим годують українців і чому навіть тварини не завжди погоджуються їсти ковбасу та сосиски?

Для семирічної Лілі улюблені ласощі не цукерки, а варена ковбаса. "Докторська" – на столі, дитина – в хорошому настрої. Ось тільки мама цьому не дуже рада.

Звідки у м'яса такий колір – загадка не тільки для Лілиної мами, але і для дослідників. У центрі експертиз на перевірку відправили улюблену "Лікарську". Зразки купили найдорожчі, на них було вказано, що зроблені за ДСТом. Але всупереч нормам і складу, написаному на упаковці, в продукті знайшли крохмаль. А ось недорогий жир з ковбаси – кудись зник.

Ніна Кільдій, керівник відділу тестування центру експертиз:

- Була наприклад жирність заявлена не більше 22%. А вона була близько 5. Відчуваєте. ніхто не буде економити на салі, на жирі і додавати значно більше м'яса. Ми починаємо підозрювати, що є якісь абсолютно приховані інгредієнти, які важко ідентифікувати.

В інтернеті регулярно з'являється відео, як ковбасу роблять з порошків. Але рецепт продукту в жодній українській лабораторії повністю не розкривають.

Розбирають ковбасу на молекули, але з чого складається більше 10 відсотків продукту – визначити не можуть. Навіть порошок зі свинячої шкурки, який замінює м'ясо і добре тримає воду – виявити в наших лабораторіях проблема.

В інспекції прав споживачів – і без детальних досліджень третину перевіреної м'ясної продукції забракували. Склали чорний список. У ньому половина сосисок і ковбас – дитячі та вищого ґатунку.

Олег Кобельков, начальник відділу Державної інспекції України із захисту прав споживачів:

- Пишуть – ковбаса докторська і вміст, у супровідних документах, там у складі соя не вказується, а реально сою знаходимо.

Крім сої, лаборант Олена, в ковбасі часто бачить кишкову паличку.

Олена Загорулько, завідувач сектором мікробіологічних досліджень Інституту споживчих експертиз:

- Кожен другий продукт, який ми перевіряємо в лабораторії, ми виявляємо бактерії – групи кишкової палички. Наслідки неякісної ковбаси спостерігає гастроентеролог Оксана Романенко. Розповідає, через що регулярно приходять до неї на прийом пацієнти

Оксана Романенко, гастроентеролог:

- З ковбас найчастіше відварні і сосиски. Звичайна харчова токсикоінфекція, це болі в животі, блювота.

Надивившись на яскраво рожеву дитячу по 36 гривень за кілограм, продавець відкриває секрет.

Семирічна Ліля в подробиці приготування ковбаси не вникає.

Олеся Комарницька, кореспондент:

- А ось кота Гарфільда ні рожевим кольором, ні приємним запахом не обдуриш. З'їсти сосиску кіт відмовляється. Тільки понюхав – і відвернувся.

За матеріалами Подробности

http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2012/11/18/291384

пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Чим "пічкають" закарпатців, або Чому навіть тварини не завжди "хочуть" їсти ковбасу та сосиски? (ВІДЕО)


foto
Соя, крохмаль, кишкова паличка... Такі додаткові інгредієнти регулярно знаходять у ковбасі. Але дослідники не приховують, що це не повний перелік добавок. Оскільки не можуть визначити до десяти відсотків складу ковбаси.
"Подробности" выясняли, чем пичкают украинцев и почему даже животные не всегда соглашаются есть колбасу и сосиски?

Для семилетней Лили любимое лакомство не конфеты, а вареная колбаса. "Докторская" - на столе, ребенок - в хорошем настроении. Вот только мама этому не очень рада.

Откуда у мяса такой цвет - загадка не только для Лилиной мамы, но и для исследователей. В центре экспертиз на проверку отправили любимую ребенком "Докторскую". Образцы купили самые дорогие, на них было указано, что сделаны по ГОСТу. Но вопреки нормам и составу, написанному на упаковке, в продукте нашли крахмал. А вот недорогой жир из колбасы - куда-то исчез.

Нина Кильдий, руководитель отдела тестирования центра экспертиз:

- Була наприклад жирність заявлена не більше 22%. А вона була близько 5. Відчуваєте. ніхто не буде економити на салі на жирі і додавати значно більше м'яса. Ми починаємо підозрювати, що є якісь абсолютно приховані інгредієнти, які важко ідентифікувати.

В интернете регулярно появляется видео, как колбасу делают из порошков. Но рецепт продукта ни в одной украинской лаборатории полностью не раскрывают.

Разбирают колбасу на молекулы, но из чего состоит более 10 процентов продукта - определить не могут. Даже порошок из свиной шкурки, которой заменяет мясо и хорошо держит воду - обнаружить в наших лабораториях проблема.

В инспекции прав потребителей - и без детальных исследований треть проверенной мясной продукции забраковали. Составили черный список. В нем половина сосисок и колбас - детские и высшего сорта.

Олег Кобельков, начальник отдела Государственной инспекции Украины по защите прав потребителей:

- Пишут - колбаса докторская и содержания, сопроводительных документах, там в составе соя не указывается, а реально сою находим.

Кроме сои, лаборант Алена, в колбасе часто видит кишечную палочку.

Алена Загорулько, заведующий сектором микробиологических исследований Института потребительских экспертиз:

- Кожен другий продукт, який ми перевіряємо в лабораторії, ми виявляємо бактерії - групи кишкової палички.

Последствия некачественной колбасы наблюдает гастроэнтеролог Оксана Романенко. Рассказывает, из-за чего регулярно приходят к ней на прием пациенты

Оксана Романенко, гастроэнтеролог:

- Из колбас чаще всего отварные и сосиски. Обычная пищевая токсикоинфекция, это боли в животе, рвота.

Насмотревшись на ярко розовую детскую по 36 гривен за килограмм, продавец открывает секрет.

Семилетняя Лиля в подробности приготовления колбасы не вникает.

Олеся Комарницкая, корреспондент:

- А вот кота Гарфильда, ни розовым цветом, ни приятным запахом не обманешь. Съесть сосиску кот отказывается. Только понюхал - и отвернулся.
Олеся Комарницкая, Галина Тимощук, Геннадий Аникеенко, Сергей Коваль, Подробности, телеканал "Интер"

http://karpatnews.in.ua/news/55366