"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 30 червня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Американці повертаються до вживання не пастеризованого молока


«Пастеризація була викликана необхідністю, оскільки на початку XIX-го століття панувала антисанітарія. Але тепер, усе змінилося», - Кіті Гокман-Ніколас.
Перед багатьма батьками, особливо дітей молодшого віку, постає питання чим годувати підростаюче покоління у наш час застосування пестицидів, антибіотиків та гормональних препаратів. У Сполучених Штатах чимало батьків повертаються до непастеризованого молока. Прихильники вважають, що таке молоко корисніше для здоров'я дітей. У свою чергу критики стверджують, що ризик підхопити небезпечну хворобу зводить нанівець усі переваги.

Молочна ферма Геджбрук, неподалік столичного Вашингтона – одне з небагатьох господарств, де можна придбати сире, не пастеризоване молоко.

Клієнтка ферми Анна Ельрод почала купувати свіже молоко для свого сина, який часто хворів. Жінка каже, що здоров'я дитини негайно поліпшилося:

«Екзема у сина повністю зникла. Припинилися інфекції вуха. Воно і смакувало нам краще. То ж я перестала купувати молоко в магазині».

Сире молоко має чимало прихильників в Америці, що є повною несподіванкою для експерта з безпеки харчових продуктів Сари Клайн:

«Немає жодних наукових доказів про переваги споживання сирого молока, натомість є усім добре відомі ризики».

Це, наприклад, кишкова паличка, сальмонела та інші бактеріальні захворювання, що може містити сире молоко. При пастеризації молоко нагрівається до температури, що зменшує кількість мікробів. Однак любителі сирого молока наполягають, що процес теплової обробки вбиває усі вітаміни та мікроелементи. Утім Сара Клайн вважає, що ризикувати не варто:

«З появою пастеризації ми знизили ризик спалаху хвороб, спричинених молочною продукцією, з 25% до 1%».

Саме тому у багатьох штатах забороняється продаж непастеризованого молока. Останнім часом влада суворо карає фермерів, які попри заборону, продають сире молоко. На знак протесту підприємці влаштували у Вашингтоні мітинг, на який привезли зі собою корову, подоїли її прямо перед будинком Капітолію і пригостили присутніх свіжим молоком.

Споживачі також шукають шлях оминути заборону. Дехто навіть іде на крайність і купляє корову. Ферма Геджбрук продає 25 акцій на кожну корову. У перекладі на молоко, це означає, що кожен акціонер отримує майже 4 літри молока на тиждень.

Господарство Геджбрук належить родині Кіті Гокман-Ніколас. Власниця  запевняє, що споживати сире молоко з її ферми цілком безпечно:

«Пастеризація була викликана необхідністю, оскільки на початку XIX-го століття панувала антисанітарія. Але тепер, усе змінилося».

Кіті каже, що у першу чергу змінилася методика. Молочні продукти, та й сама ферма постійно перевіряються і отримують найвищі оцінки. Утім, досвід підказує, що проблеми виникають і на самих передових молочних фермах. Бактерії від бруду, гною чи комах можуть легко потрапити у сире молоко, – застерігає Сара Клайн:

«У Сполучених Штатах люди безпечно споживають молоко десятиліттями. На жаль деякі споживачі знову хочуть повернутися у ті часи, коли пити цей напій не було безпечно. Це безглуздя».

Однак для любителів сирого молока, це не аргумент. Вони кажуть, що готові продовжувати боротися за право пити молоко прямо з-під корови.
Голос Америки | Вашингтон
http://www.voanews.com/ukrainian/news/usa/Milk-06-29-2011-124716419.html

суботу, 4 червня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Сухие завтраки на 50% состоят из сахара

Сухие завтраки на 50% состоят из сахара
Медки предупреждают, что ставшие популярными в последнее время сухие завтраки дошкольникам есть вообще нельзя, а школьникам можно не больше 1-2 раз в неделю.
Производители сухих завтраков заявляют, что их продукция натурального происхождения и не вредит здоровью при частом употреблении. Однако представители ВОЗ подготовили доклад, в котором говорится, что наиболее распространенные детские сухие завтраки содержат ингредиенты, опасные для здоровья детей – красители, эмульгаторы, ароматизаторы, и на 50% состоят из сахара.
Эксперты подчеркнули, что детей привлекает красочная упаковка, хрустящие сладкие фигурки, а не состав, а родители считают такую пищу полезной из-за указания ряда витаминов и минеральных веществ на упаковке.
Законодательство Украины, в частности, запрещает использовать для производства детского питания вышеназванные компоненты, однако мы можем без труда их найти на прилавках магазинов.
 
По материалам: MedicInform

пʼятницю, 3 червня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Найнебезпечніша щоденна їжа

Деякі продукти вважаються апріорі корисними і багато їх їдять, щоб "запастися вітамінами на літо". Проте, навіть здавалося б безпечні помідори руйнують зуби і протипоказані людям у віці. Тому продукти, які вважаються корисними, але при цьому можуть завдати шкоди здоров`ю, можна вважати найнебезпечнішою їжею, яку ми їмо.
Візьмемо десятку найпоширеніших "корисних" продуктів і подивимося, чим вони нам загрожують.
1. Зелений чай. Дослідники з державного університету штату Нью-Джерсі виявили, що дуже великі дози зеленого чаю можуть викликати хвороби печінки і нирок. При інтенсивному вживанні напою, що бадьорить, в організмі збільшується кількість поліфенолів, що викликають негативні зміни в печінці. Причому доза, при якій вживання зеленого чаю стає небезпечною, складає 2 звичайних європейських чашки в день.
2. Риба. Ртуть ніякої корисної дії на людський організм не має, а вміст її в рибі, на жаль, росте від року до року, разом з рівнем забруднення світового океану. І масштабне дослідження, в якому взяло участь більше 3 тисяч осіб, проведеного дослідниками з медичного факультету Університету Східної Англії, показало підвищення рівня смертності у тих, хто приймав капсули риб`ячого жиру. Причому, за останніми даними, довести користь вживання жирних кислот omega-3 ученим не вдається. Крім того, при проблемах з підшлунковою залозою вживати їх просто таки шкідливо, а передозування загрожує серйозними проблемами з наднирковими.
3. Голубика і гранат. Ягоди голубики, що росте поблизу чагарників багульника болотного, можуть "вбирати" в себе і накопичувати в сизуватому нальоті отруйну ефірну олію багульника, яка викликає сильний головний біль, нудоту і блювоту.
Гранатовий сік рекомендують пити при виснаженні, недокрів`ї, атеросклерозі, респіраторних інфекціях, бронхіальній астмі і ангіні. Проте він категорично протипоказаний при виразковій хворобі шлунку і гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити його можна тільки розбавленим водою.
4. Оливкова олія. Її не так просто правильно вибрати, адже корисна саме олія першого, холодного віджимання, а ось так звана "орухо", яку одержують, нагріваючи вичавки, категорично не можна використовувати, оскільки містить шкідливі канцерогенні речовини типу бензопірену, через який на низькосортну олію "орухо" в Європі введена заборона.
5. Горіхи - волоські, мигдаль, кедрові, макадамія. Надмірне вживання горіхів може викликати головний біль, блювоту або навіть отруєння. Всі горіхи відрізняються великим вмістом білка і особливо, жиру, тому достатньо калорійні. Крім того, горіхи схильні до грибкових захворювань, які можуть привести до зростання токсичних речовин, шкідливих для людини, а також часто є перевізниками личинок шкідливих комах, наприклад, капрового жука. А ще горіхи є сильним алергеном, так що вживати їх потрібно дуже обережно і помалу, особливо вперше.
6. Цілісне зерно - овес, пшениця, ячмінь. Надлишок рослинних волокон шкідливо позначається на мікрофлорі кишечника і не рекомендується людям, що мають виразку шлунку у відкритій формі. Деякі сорти цілісних зерен можуть бути шкідливі для людей, що зазнають труднощів з травленням, оскільки це їжа достатньо важко перетравлюється, а в літньому віці дуже велика кількість клітковини може викликати підвищене газоутворення або розлад шлунку.
7. Червоний виноград. Поліфеноли і таніни, присутні в червоному винограді, можуть викликати мігрень, від якої практично немає порятунку, а забруднення на шкірці - дріжджові гриби і цвіль, шкідливі речовини із забрудненого повітря і залишки пестицидів ще небезпечніші.
8. Часник і цибуля, викликають печію і відлякують своїм різким, характерним запахом. У жодному випадку їх не можна їсти при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, при гострому гастриті або загостренні хронічного гастриту, при запальних захворюваннях нирок. Крім того, небезпечно вживати часник разом з аспірином або яким-небудь іншим антикоагулянтом, оскільки він сприяє розрідженню крові.
9. Брокколі. У людей з підвищеною кислотністю і захворюваннями підшлункової залози вона може викликати здуття живота і коліки.
10. Томати. Підвищене вживання томатів і томатних паст, соусів, приводить до накопичення в організмі кальцію і відкладення солей і викликає утворення каменів в нирках, а також сприяє ерозії зубної емалі. Шкідливі помідори, а точніше, кислоти, що містяться в них, при жовчнокам'яній хворобі - тому що вони можуть викликати спазм жовчного міхура.
ramus.com.ua

постiйна адреса статтi:
http://health.unian.net/ukr/detail/220435

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Полуниця кишить глистами


Вживання цієї ягоди може привести до зараження паразитами.
Зокрема, в СЕС України заявили, що причиною зараження може стати обробка землі фекальними добривами. Уникнути ж зараження, за їх словами, можна, якщо ретельно мити і обдавати кип`ятком ягоди, фрукти, овочі (яйця глистів гинуть при високій температурі), передає medicinform.net.
Експерти також відзначили, що глисти (аскариди) можуть жити в людському організмі 1 рік, зростаючи від 15 до 45 см. Особливо небезпечний цей вид глистів для вагітних жінок, оскільки личинки проникають через плаценту до тіла плоду і можуть поселитися в мозку.
health.aif.ua

постiйна адреса статтi:
http://health.unian.net/ukr/detail/220440