"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 13 серпня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Неякісний імпорт знищує українського с/г виробника

Різке погіршення екологічної ситуації практично в усіх регіонах світу вплинуло на якісний склад споживаної людиною їжі. З харчовими продуктами в організм надходить велика частина хімічних і біологічних речовин. Римська декларація Всесвітнього продовольчого саміту підтвердила право кожної людини на доступ до безпечних і поживних харчових продуктів відповідно до права на адекватні харчові продукти.
В Україні взаємовідношення у сфері виробництва і реалізації харчових продуктів — одного з головних чинників, що забезпечують здоров'я населення країни, — нині регулюють такими чинними законами:
Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.1994р.;
Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997р. (в редакції закону від 06.09.2009р.);
Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1998р.;
Закон України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення, або подальше використання неякісної та небезпечної продукції від 14.01.2001р.;
Закон України «Про підтвердження відповідності».;
Постанова КМ України «Порядок відбору пробних (зразків) харчових продуктів».
При вступі України до Євросоюзу нам необхідно підпорядкувати свою законодавчу базу, яка б відповідала вимогам до продуктів харчування і сировини європейських країн. Для визначення ГМО в м'ясних продуктах в Україні діє лише 5 державних лабораторій, тоді як в Москві — 50. Відповідно до стандарту ДСТУ-ISO-17025 атестат НАНУ отримали 25 лабораторій. Із вищих закладів ветеринарної медицини України, лише в Білоцерківському державному аграрному університеті можна провести аналіз — ПЛ.Р (збільшення …, або фрагментів ДНК).
У виступі Юрія Мельника, міністра АПК, прозвучало, що аграрний сектор України завершив 2008 рік приростом валової продукції на 17,5%, що вплинуло на всю економіку країни і становило 21% від загального рівня. Отримано 53,3 млн. тонн зерна. Загалом показники в рослинництві задовільні, за винятком цукрового буряка. Галузь тваринництва теж дала приріст, але лише на 1% завдяки яєчному і м'ясному птахівництву. В інших напрямках спостерігається певний спад.
На даний момент м'ясна галузь України тримається на 400 тваринницьких комплексах і 70 переробних комбінатах. Саме вони є тією діючою інфраструктурою, що може забезпечити подальший розвиток тваринництва в Україні. Тому, через них можна забезпечити вирощування племінних тварин, їх продаж населенню, стабільний збут продукції і впровадження стандартів, яких вимагає ЄС.
Світова економічна криза зумовила розвиток негативних тенденцій у вітчизняному агропромисловому комплексі. В Україні за 9 місяців 2008 року закуплено від усіх категорій с/г товаровиробників 445 тис.тонн живої ваги худоби та птиці, що на 17% менше проти відповідного періоду 2007 року. Частина господарств населення в загальному обсягу купівлі худоби та птиці, в порівнянні з січнем 2007 року, зменшилася з 38,9% до 34,3%.
В Україні споживання м'яса та м'ясопродуктів на душу населення — одне з найнижчих в Європі. За оцінками експертів, Україні щороку не вистачає 200-250 тис. тонн м'ясної сировини. Ні для кого зі споживачів і виробників не секрет, що в останні роки до України імпортується велика кількість сировини. Обсяг імпорту м'ясної сировини в Україну у 2008 році становив 530 тис.тонн і лише 20% її відповідало стандарту! За І півріччя 2009 року в Україну було імпортовано 25 тис. тонн свинини, що в 5 разів більше, ніж за відповідний період 2008 року. До речі, ввезена продукція — підвищеного ризику. На думку Голови Держкомітету ветмедицини П.Вербицького, на розширений контроль (це дослідження сальмонел, стафілококів, гормонів і інше) не всі бізнесмени погоджуються. На думку експертів, основним фактором збільшення імпорту м'яса в Україну є зниження рівня захисту вітчизняного товаровиробника. М'ясна промисловість та приватні підприємці швидко переходять працювати з відносно дешевою імпортною сировиною, лишаючи поза увагою сировину вітчизняного товаровиробника, яка більш високої якості і за вищі ціни.
Стабілізація чисельності поголів'я й відродження вітчизняного тваринництва, можливі за активного державного втручання шляхом створення комплексної програми підтримки національного виробника та внесення корективів до діючої експортно-імпортної політики.
Невикористані резерви Тернопілля
Ситуація, яка склалася в м'ясопереробній промисловості України, відбилася певною мірою і на господарствах Тернопільщини. Чисельність поголів'я худоби усіх категорій в господарствах, в порівнянні з І півріччям 2008 року, зменшилася на 4762 голів. Якщо сільськогосподарські підприємства зменшили поголів'я тварин на 1132 голів, то господарства населення на 3630 голів. Здавалось би, розведення домашньої худоби на продаж — єдиний спосіб вижити для селян, але тут спрацьовує правило: люди пенсійного віку не можуть утримувати тварин, а молоде покоління не зацікавлене у їх вирощуванні. Якщо взяти поголів'я ВРХ, дрібної рогатої худоби та коней за останні 5 років — воно суттєво скоротилося. А ось поголів'я свиней збільшилося як у с/г підприємствах на 35 тисяч голів, так і в господарствах населення на 6,5 тисяч голів. Якщо взяти птахівництво області, то поголів'я птиці за п'ять років не збільшилося, а ось за І півріччя 2009 року воно виросло на 1 млн. голів. За 6 місяців цього року вироблено 208,6 млн.штук яєць.
В нашу область імпортується до 70% м'яса різної категорії. Основні обсяги імпорту свинини надходять з Голландії, Польщі, Угорщини, Бразилії, а м'ясо яловичини — зі США, Голландії.
Іван КУЖДА,
лікар ветеринарної медицини

Немає коментарів:

Дописати коментар